tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Ders İçeriği

BİRİNCİ YARIYIL

2075G1001 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ I (2-0-2/2)

Bu ders öğrenciye, Türk Devrimi'ni zorunlu kılan tarihsel koşulları, Anadolu'nun işgaline karşı ortaya çıkan Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki direniş hareketini ve bu hareketin askeri, siyasi ve diplomatik boyutlarına ilişkin temel bir formasyon kazandırmayı amaçlamaktadır.

Dersin içeriğini Osmanlı Devletinin yıkılmadan önceki son dönemlerinde yapmış olduğu ıslahatlardaki başarısızlıklar, bu başarısızlıkların nedenleri ve inkılaplara etkileri oluşturmaktadır.

 

 2075G1002 TÜRK DİLİ I  (2-0-2/2)

Bu dersin içeriğini Dilin tanımı, önemi ve özellikleri; Dillerin doğuşu; yeryüzündeki diller ve sınıflandırılması; Dil-düşünce-kültür ilişkisi; Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin tarihî dönemleri, günümüzdeki yayılma alanları; Türkçedeki seslerin özellikleri, sınıflandırılması ve çeşitli ses olayları; Türkçedeki kök ve eklerin işlevleri; Yazım kuralları, noktalama işaretleri ve uygulanmaları ile ilgili çalışmalar oluşturur

 

2075G1005 YABANCI DİL I  (2-0-2/ 3 )

Bu ders kapsamında amaçlanan dersin içeriğine uygun olarak yapılan dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları sonucunda öğrencilerin a) temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları b) A1 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri c) dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri d) yine A1 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade etmeleridir

Dersin içeriği ise Determiners - This, that, these, those Verb to be ( am / is / are ), Simple Present Tense – Have, has, Simple Present Tense – routine actions– permanent states– repeated actions and habits, adverbs of frequency– question forms such as Do you….. / How often do you …? konularından oluşmaktadır.

 

1012G1003 STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON YÖNTEMLERİ  (2- 0 -2 /6 )

Temizlik ve hijyen tanımı, klinikte hijyenin önemi ve tarihsel gelişimi, sterilizasyon tanımı, dezenfeksiyon tanımı, antisepsi tanımı, asepsi, sepsis ve hastane enfeksiyonları, el yıkama teknikleri, sterilizasyon yöntemleri, dezenfeksiyon yöntemleri, dezenfeksiyon ve sterilizasyon için kullanılan kimyasal ajanlar, antisepsi için kullanılan kimyasal ajanlar, steril paket ve bohça hazırlama, ameliyathane ve anestezi ekipmanlarının hazırlanması, sterilizasyonun kontrolü ve dokümantasyonu, sterilizasyon üniteleri konularını kapsamaktadır.

 

1018G1001 DENTAL TERMİNOLOJİ (2- 0 -2 /6 )

Genel olarak baş ve boyun bölgesi ile diş, diş eti ve çene bölgesinde bulunan anatomik oluşumların, restoratif diş hekimliğinde, çocuk diş hekimliğinde,  ortodontide,  periodontolojide,  ağız diş ve çene cerrahisinde,  endodontik diş hekimliğinde,  protetik diş tedavisinde, implant uygulamalarında ve dental laboratuvar işlemlerinde kullanılan terminolojileri kapsar.

 

1018G1002 BAŞ VE BOYUN ANATOMİSİ (2- 0 -2 /6 )

Temel anatomiye giriş, genel doku ve organ tanımları, Latince’de kullanılan ön ve son ekler, baş bölgesinde bulunan maxilla ve mandibulada bulunan kemik ve diğer yumuşak dokuların,

dişlerin anatomik ve morfolojik özelliklerini, yapı ve bölümlerini, anterior ve posterior dişler, dental numaralandırma sistemlerini, süt ve kalıcı dişler arasındaki farkları kapsar.

 

1018G1003 MADDELER VE ALET BİLGİSİ (3- 0 -3 /6 )

Protetik, restoratif diş tedavisinde kullanılan malzemeler, ağız içinde teşhis amaçlı, ağiz diş ve çene cerrahisiinde, endodonti, pedodonti ve ortodontide kullanılan alet, malzeme ve sarf malzemeler ile, diş teknikerliğinde laboratuvarda kullanılan her türlü mekanik, dijital alet ve malzemeler ile sarf malzemelerin ne olduğuna dair konuları içermektedir.

 

İKİNCİ YARIYIL

2075B1010 GİRİŞİMCİLİK VE KARİYER PLANLAMA (2- 0 -2 /4 )

Kariyer Planlama dersi öğrencilerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlayarak; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin, kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. 

Dersin içeriğini; Kariyer planlamasına giriş, kariyerin tanım ve kapsamı, ulusal ve uluslararası değişim programları, sektör öğrenci buluşmaları oluşturmaktadır.

 

2075B1001 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ II  (2-0-2/4)

Bu dersin içeriğini I. Dünya Savaşı (Savaşın Nedenleri, Cepheler, Savaş Sürecinde Yapılan Gizli Paylaşım Anlaşmaları, Savaşın Sonuçları ve Yeni Dünya Düzeni), Ermeni Tehciri, Mondros Mütarekesi'nin İmzalanması ve İlk işgaller, Paris Barış Konferansı, İzmir'in İşgali, Mütareke Dönemi Cemiyetler, Mustafa Kemal Paşa'nın IX. Ordu Müfettişliği'ne Atanması, Genelgeler ve Kongreler Dönemi, Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye'nin Ankara'ya Gelmesi, Düzenli Ordunun Kurulması, Doğu Cephesi ve Gümrü Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması Sonrası Türk Dış Politikası (Etabli Sorunu, Musul Sorunu, Hatay Sorunu, Boğazlar Meselesi) oluşturmaktadır.

 

2075B1002 TÜRK DİLİ II (2-0-2/2)

Bu dersin içeriğini ; Kavram Bilgisi / Kelime Grupları, Cümlenin Ögeleri, Sözcük Türleri, Kelimede Anlam, Anlatım Bozuklukları, Düzyazı Türleri oluşturmaktadır. Dersin amacı ise ; Türk dilinin özelliklerini, geniş imkân alanlarını iletişim üzerindeki etkisinin yazılı-sözlü dil becerilerinin geliştirilmesine, yazım kurallarına, okuma alışkanlığı edinmeye, bilimsel, eleştirel, sorgulayıcı, yorumlayıcı, yaratıcı, yapıcı düşünmeye ilişkin bilgi ve davranışların kazandırılmasıdır.

 

2075B1006 YABANCI DİL II (2-0-2/ 2)

Bu dersin içeriğini, Adjectives; Comparative adjectives, Superlative adjectives, Verb patterns love, enjoy, hate…Past Continuous Tense – when, while–for something which Continued before and after another action–for something that Happened before and after a particular time, Past Simple vs Past Continuous, Been (when someone has gone to a place and returned) or Gone (when someone has not returned) Present Perfect vs Past Simple ve If clause Type  Zero : when talking about our habits, our typical behaviorsexplanations, guidelines, advices, orders and instructions, general truths, Real World and scientific facts oluşturmaktadır.

 

2075B1005 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ (2-0-2/2)

İş, işveren ve işçi sağlığı tanımları, iş sağlığı ve güvenliği temel bilgileri, meslek hastalıkları ve iş kazaları, iş sağlığı hizmetlerinin yürütülmesinde sorumluluk ve insan gücü sorunu, işyeri sağlık birimi ve görevleri, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler, dünyada işçi sağlığı ve güvenliği, Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği konuları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

1018B1004 DİŞ MORFOLOJİSİ VE OKLÜZYON MEKANİĞİ (2-2-3/3)

Diş morfolojisinde kullanılan terimler ile, diş numaralandırılmaların ağız içinde bulunan süt ve kalıcı diş türleri, dişlerinin şekilsel (morfolojik) ve doku bazlı özellikleri, diş morfolojisinde kullanılan terimleri içermektedir.

 

Maksiller ve mandibular dişlerin hareket halinde karşılıklı ilişkisi oklüzyon olarak tanımlanmaktadır. Her insanın kendine özgü bir oklüzyonu vardır. Özellikle yapılan protezlerin hasta memnuniyetini oluşturması adına hem estetik ve hem de fonksiyonel olması gerektiğinden ağız kapanışları, dolayısıyla karşılıklı dişlerin birbirleriyle uyumunun sağlanması adına pratik çalışmaları da içermektedir.

 

1018B1005 HAREKETLİ PROTEZLER I (2-2-3/3)

Ağız içi dokulardan tam protez uygulamalarında yararlanılan destek dokuların tanımlanmasını,  tam protez yapımında kullanılan ölçü tekniklerinin sınıflandırılmasını, oklüzyon ve oklüzal kayıtların alınma yöntemlerini, tam protezlerde diş diziliminin nasıl yapılması gerektiği ve bu husustaki prensipleri, tam protezlerin laboratuvar ortamında bitirme işlemlerini kapsar.

 

PROGRAM SEÇMELİ DERS I

 

1018B1030  İMPLANT ÜTÜ PROTEZLER  (2-0-2/4)

İmplant gerektiren hususlar, implant destekli sabit restorasyonlar, tek diş implant uygulamaları,

implant üstü sabit protezlerde bar bağlantılı restorasyonlar, implant üstü sabit protezlerde kombine sistemler, kombine sistemleri kapsar

 

1018B1032  DİŞ TEKNİKERLİĞİNDE ERGONOMİ  (2-0-2/4)

Ergonomi nedir? Ergoterapi nedir? Kimlerle çalışırlar? Tarihçesi, Ergonomi ve ergoterapi görev tanımları, çalışma alanları fizyoterapi ile farkları, Günlük Yaşam Aktiviteleri Değerlendirme Yöntemleri, kişilerin çalışma koşullarının değerlendirilmesi ve çalışma koşullarına uygun ergonomik düzenlemeler yapılması, Özel gereksinimli bireyler için yaşamını etkileyen unsunları düzenleme, Geriatrik bireylerde  ergonomi ve ergoterapi, Hemiplejik bireylerde  ergonomi ve ergoterapi, Pediatrideki bireylerde  ergonomi ve ergoterapi, Duyu değerlendirilmesi, Duyularında engel olan bireylerde ergonomic ve ergoterapi ders içeriği arasında yer alan konulardır.

 

1018B1031  HASSAS TUTUCULAR (2-0-2/4)

Hassas tutucuların tanımı, sınıflandırılması, dhassas tutuculu protezlerin yapımında teknisyen – hekim işbirliğinin önemini, ikine, çapa türü, yatay, sürgü şeklindeki ve menteşe türü bağlantılar, hassas tutuculu protez öncesi diş hekiminin planlaması, hassas tutuculu protezin yapılışı, Dielı model modelajı, tesviye, hassas tutucularda porselen köprü işleme, porselen tesviyesi, avantaj ve dezavantajları, protezlerde ataşman seçimi, kuvvet kırıcılar, hassas tutucularda model incelemesi, doldurma, dublikasyon, modelaj, döküm iskelet tesviyesi, estetik görünüm planlaması, protezin muflaya alınması, akrilik tepkime, muflanın açılması, protez aşındırılması ve cilanlanması, silikon bazlı duplikat ve ölçü maddesinden Kley model hazırlamayı kapsar.

 

 

PROGRAM SEÇMELİ DERS II

1018B1030  İMPLANT ÜTÜ PROTEZLER (2-0-2/4)

İmplant gerektiren hususlar, implant destekli sabit restorasyonlar, tek diş implant uygulamaları,

implant üstü sabit protezlerde bar bağlantılı restorasyonlar, implant üstü sabit protezlerde kombine sistemler, kombine sistemleri kapsar

 

1018B1032  DİŞ TEKNİKERLİĞİNDE ERGONOMİ (2-0-2/4)

Ergonomi nedir? Ergoterapi nedir? Kimlerle çalışırlar? Tarihçesi, Ergonomi ve ergoterapi görev tanımları, çalışma alanları fizyoterapi ile farkları, Günlük Yaşam Aktiviteleri Değerlendirme Yöntemleri, kişilerin çalışma koşullarının değerlendirilmesi ve çalışma koşullarına uygun ergonomik düzenlemeler yapılması, Özel gereksinimli bireyler için yaşamını etkileyen unsunları düzenleme, Geriatrik bireylerde  ergonomi ve ergoterapi, Hemiplejik bireylerde  ergonomi ve ergoterapi, Pediatrideki bireylerde  ergonomi ve ergoterapi, Duyu değerlendirilmesi, Duyularında engel olan bireylerde ergonomic ve ergoterapi ders içeriği arasında yer alan konulardır.

 

1018B1031  HASSAS TUTUCULAR (2-0-2/4)

Hassas tutucuların tanımı, sınıflandırılması, dhassas tutuculu protezlerin yapımında teknisyen – hekim işbirliğinin önemini, ikine, çapa türü, yatay, sürgü şeklindeki ve menteşe türü bağlantılar, hassas tutuculu protez öncesi diş hekiminin planlaması, hassas tutuculu protezin yapılışı, Dielı model modelajı, tesviye, hassas tutucularda porselen köprü işleme, porselen tesviyesi, avantaj ve dezavantajları, protezlerde ataşman seçimi, kuvvet kırıcılar, hassas tutucularda model incelemesi, doldurma, dublikasyon, modelaj, döküm iskelet tesviyesi, estetik görünüm planlaması, protezin muflaya alınması, akrilik tepkime, muflanın açılması, protez aşındırılması ve cilanlanması, silikon bazlı duplikat ve ölçü maddesinden Kley model hazırlamayı kapsar.

 

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

10B1001   İLK YARDIM (2-0-2/4)

Bu ders; İlk yardımın temel uygulamaları, Birinci ve ikinci değerlendirme, Yetişkinlerde temel yaşam desteği, Çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği, Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, Dış ve iç kanamalar, Yara ve yara çeşitleri, Bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım, Üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım, Sedye oluşturarak hasta veya yaralıları taşıma, Acil taşıma teknikleri ve Kısa mesafede hızlı taşıma teknikleri konularını içermektedir.

 

10B1002     BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (2-0-2/4)

Bu ders, bilgi, bilgi türleri ve bilimsel bilgi, bilimsel yöntem, araştirma ve araştirma modelleri,araştirma süreci ve aşamalari, evren örneklem, veri ve veri türleri, veri çözümleme,yöntemleri, rapor yazma tekniklerini kapsamaktadir.

 

10B1003       SAĞLIK TURİZMİ (2-0-2/4)

Turizm kavramı, turizmden sağlık turizmine geçiş, sağlık turizmi tarihçesi, sağlık turizm çeşitleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

10B1004    SAĞLIK ÇALIŞANI VE HASTA PSİKOLOJİSİ (2-0-2/4)

Hastalık ve sağlığın tanımlarını, iletişim çeşitleri ve yollarını öğrenerek hasta ve hasta yakınları ile doğru ilişki kurma, hastalarda gözlenen tepkiler, zor hasta ile baş edebilme yolları hakkında bilgiler verilecektir.

 

10B1005  TEMEL PSİKOLOJİ (2-0-2/4)                       

Psikolojinin tanımı, insan davranışları ve gelişimi, duygu ve heyecan oluşumu, insan davranışlarına etkisi, öğrenme, algı, motivasyon, kişilik oluşumu, bireysel ayrılık, psikolojide ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kapsar.   

 

 

ÜÇÜNCÜ YARIYIL

1018G2108 YERİNDE UYGULAMA I (0-8-4/4)

Bu dersin temel amacı Derste teorik olarak anlatılan konuların uygulamalarını çeşitli sağlık kurumlarında öğrencilere aktarılmasının sağlanmasıdır. Dönem boyunca haftada 1 gün çeşitli sağlık kuruluşlarında uygulama görülmektedir.

 

1018G2109 TEMEL KLİNİK UYGULAMA (0-0-0/ 8 )

Bu dersin temel amacı Derste teorik olarak anlatılan konuların uygulamalarını çeşitli sağlık kurumlarında öğrencilere aktarılmasının sağlanmasıdır. Yaz döneminde 15 iş günü uygulama çeşitli sağlık kuruluşlarında yapılacaktır.

 

1018G2006 HAREKETLİ PROTEZLER  II (2-2-3/3)

Yapılan hareketli protezlerin tamamlanmasının ardından tamir, astarlama ve röbazaj tekniklerini, implant üstü overdenture protezlerin yapım aşamalarını ve kullanılan ataşman tiplerini,  bölümlü dişsiz arkların sınıflandırılmasını, hareketli bölümlü protez biyomekaniğine uygun planlama işlemlerini kapsar.

 

1018G2007 SABİT PROTEZLER  I (1-4-3/3)

Sabit protezlerin mantığını, gerekçelerini, protezlerin yapım aşamalarını, çalışma modeli ve teşhis modeli arasındaki farkları, kullanılan metal çeşitliliği, metal ile tasarım prensiplerini, estetik ve fonksiyonel alt yapı modelajı uygulamalarını, sabit protelerin başlangıç safhasından bitirilmesine kadar tüm yapım aşamalarında kullanılan materyallerin özelliklerini, sabit protezlerde protezlerde model analizinin nasıl yapılması gerektiği hususları, ölçü alma tekniklerini, oklüzyon ve oklüzal kayıtları, sabit protezlerde laboratuvar ortamında bitirme işlemlerini kapsar.

 

 

PROGRAM SEÇMELİ DERS I

1018G2033 PORSELEN PROTEZLER I (2-0-2/4)

Kuron alt yapı mum modelajı, döküm işlemlerini, döküm esnasında dikkat edilmesi gereken hususları, kumlama ve tesviye işlemlerini, kumlama ve oksitleme uygulamalarını, dayanak dişlerin tespiti, bu dişlerde alt yapı modelaj işlemlerini, gövde modelajı, üyeler arası bağlantı bölgelerini, opak tabakasının yapılma işlemlerini, porselen işleme ve iç makyaj yapma işlemlerini, ilave porselen işleme yapımını, porselen tesviyesini, dış makyaj yapım işlemlerini, glaze yapımını, mekanik cilalama işlemlerini kapsar.  

 

1018G2034 CAD – CAM (2-0-2/4)

Restoratif diş tedavisi gerekliliği, restoratif diş tedavisinin gelişimi, son yenilikler ve güncel yaklaşımlar, pedodontide yenilikler ve güncel yaklaşımlar, ağız diş ve çene cerrahisindeki  yenilikler ve güncel yaklaşımlar, endodontide yenilikler ve güncel yaklaşımlar, ortodontide yenilikler ve güncel yaklaşımlar, diş. hekimliğinde cad-cam uygulamalarının tarihi, gelişimi ve uygulamalarını kapsamaktadır.  

 

1018G2035 MUM MODELAJ (2-0-2/4)

Modelajda kullanılan mum çeşitleri, modelajda kullanılan mum malzemesinin uygun forma getirilmesi, yüzey süsleme, güverse, rölyef (iki boyutlu form), negatif alma, alçıyla rötuş yapma, pozitif alma, üç boyutlu çalışma, detay, mum hafifletme, yüzey temizleme konularını kapsar.

 

PROGRAM SEÇMELİ DERS II

1018G2033 PORSELEN PROTEZLER I(2-0-2/4)

Kuron alt yapı mum modelajı, döküm işlemlerini, döküm esnasında dikkat edilmesi gereken hususları, kumlama ve tesviye işlemlerini, kumlama ve oksitleme uygulamalarını, dayanak dişlerin tespiti, bu dişlerde alt yapı modelaj işlemlerini, gövde modelajı, üyeler arası bağlantı bölgelerini, opak tabakasının yapılma işlemlerini, porselen işleme ve iç makyaj yapma işlemlerini, ilave porselen işleme yapımını, porselen tesviyesini, dış makyaj yapım işlemlerini, glaze yapımını, mekanik cilalama işlemlerini kapsar. 

 

1018G2034 CAD – CAM (2-0-2/4)

Restoratif diş tedavisi gerekliliği, restoratif diş tedavisinin gelişimi, son yenilikler ve güncel yaklaşımlar, pedodontide yenilikler ve güncel yaklaşımlar, ağız diş ve çene cerrahisindeki  yenilikler ve güncel yaklaşımlar, endodontide yenilikler ve güncel yaklaşımlar, ortodontide yenilikler ve güncel yaklaşımlar, diş. hekimliğinde cad-cam uygulamalarının tarihi, gelişimi ve uygulamalarını kapsamaktadır.  

 

1018G2035 MUM MODELAJ (2-0-2/4)

Modelajda kullanılan mum çeşitleri, modelajda kullanılan mum malzemesinin uygun forma getirilmesi, yüzey süsleme, güverse, rölyef (iki boyutlu form), negatif alma, alçıyla rötuş yapma, pozitif alma, üç boyutlu çalışma, detay, mum hafifletme, yüzey temizleme konularını kapsar.

 

ALAN SEÇMELİ DERS

10G2005 MESLEKİ İNGİLİZCE (2-0-2/4)

Bu dersin amacı öğrencilerin sağlık alanında mesleki olarak bilmeleri gereken İngilizce terimleri öğrenmelerini sağlamak ve tıp alanında yer alan İngilizce okuma parçaları ve makalelerle öğrencilerin alanlarındaki güncel gelişmeleri takip edebilmelerini sağlamaktır.

Bu ders ile öğrenciler tıp alanındaki teknik İngilizce terimleri anlayabilecekler ve kendi alanlarındaki güncel gelişmeleri takip edebileceklerdir.

Introduction (Giriş), Hastayla tanışma ve iletişime geçmede kullanılan İngilizce cümle kalıpları, İngilizcede cümle yapısı, Genel gramer konuları I (Tenses), Genel gramer konuları II (Tenses), İngilizce hastane bölümleri ve çalışanları, İngilizce vücut bölümleri, İngilizce Vücut sistemleri I, İngilizce Vücut sistemleri II, İngilizce Vücut sistemleri III, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi I, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi II, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi III, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi IV bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

10G2006 ÇOCUK GELİŞİMİ  (2-0-2/4)

Gelişimin tanımı, gelişim ile ilgili temel kavramlar, gelişimin temel ilkeleri, gelişim evreleri, gelişimi etkileyen faktörler, çocuk gelişimine bakış açıları.

Gelişim alanlarının detaylandırılması ve desteklenmesi hususunda bilgilendirmeler:

Fiziksel gelişim kavramları ve fiziksel gelişimin desteklenmesi, psikomotor gelişim dönemleri.

Bilişsel gelişim: Bilişsel gelişimin temel kavramları ve desteklenmesi. Jean Piaget bilişsel gelişim kuramı, Bruner’in Bilişsel gelişim kuramı, Vygotsky’nin bilişsel gelişim kuramına genel bakış.

Dil gelişimi: Dil gelişimi ile ilgili temel kavramlar, dilin bileşenleri, dil gelişim kuramları, dil gelişim dönemleri.  Dil gelişiminin desteklenmesi.

Sosyal- duygusal gelişim: Sosyal ve duygusal gelişim ile ilgili temel kavramlar ve sosyal-duydusal gelişimin desteklenmesi.  Erikson’un Psiko-sosyal gelişim kuramı, Freud yapısal kişilik kuramı (id, ego, süperego), Bowlyb bağlanma kuramlarına genel bakış.

 

10G2007 AKILCI İLAÇ KULLANIMI (2-0-2/4)

İlaç kavramı, ilaç kullanımından akıllı ilaç kullanımına geçiş, akılcı ilaç kullanımında sağlık çalışanı ve toplumun rolü, yetişkinlerde, bebeklerde ve engellilerde akılcı ilaç kullanımı, akılcı ilaç kullanımında yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

10G2008  CİNSEL SAĞLIK (2-0-2/4)

Cinsellik ve Cinsel Sağlık Kavramı, Cinsellikle İlgili Kuramlar, Cinsel Mitler ve Toplumların Cinselliğe Bakışı, Kadın- Erkek Genital Sisteminde Benzerlikler ve Cinsel Eylem Fizyolojisi, Cinsel Disfonksiyonun Tanımı, Sınıflandırılması, Epidemiyolojisi ve Fizyopatolojisi, Yaşam Dönemlerinde Cinsel Fonksiyon (Adölesan, Gebelik, Doğum Sonu, Menopoz, Yaşlılık), Cinsel İşlev Bozukluğunun Psikolojisi ve Kişilerarası Boyutları, Cinsel Sağlığın Etik, Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Yönleri ve Cinsel Sorunlara Yaklaşım ve Cinsel Disfonksiyonun Güncel Tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır

 

10G2009  DOĞA BİLİMLERİ (2-0-2/4)

Evren, galaksi, sistem, gezegen boyutunda makrokozmoz, dünya ortamı ve bu ortamda bulunan insan, hayvan ve bitki türleri ile bakteri, maya vs türlerinin varoluş ve yaygınlığını,  maddelerin sınıflandırma ve bileşimlerin özellikleriyle ilişkilendirilmesi, canlı organizmalarda meydana gelen temel fizyolojik süreçlerin (rolleri ve işlevleri) tanımlanması ve analiz edilmesini, doğa yasaları ve keşifleri, yaşam ortamında homeostazisi kapsar.

 

1111G2011  AFET KÜLTÜRÜ (2-0-2/4)                                                                              

Afet kültürünün tanımı, dünyada ve Türkiye’nin afet istatistiği, afetlerin verilen hizmetler üzerine etkisi, afet türleri, doğadan kaynaklanan afetler, insan kaynaklı afetler, teknoloji kaynaklı afetler, afetlerde ekonomik kayıplar, afet çalışanlarını kapsar.

 

DÖRDÜNCÜ  YARIYIL

1018B2110  YERİNDE UYGULAMA II (0-8-4/4)

Bu dersin temel amacı Derste teorik olarak anlatılan konuların uygulamalarını çeşitli sağlık kurumlarında öğrencilere aktarılmasının sağlanmasıdır. Dönem boyunca haftada 1 gün çeşitli sağlık kuruluşlarında uygulama görülmektedir.

 

1018B2008  HAREKETLİ PROTEZLER III (2-2-3/6)  

Hareketli bölümlü protez komponentlerinin karşılaştırılma işlevlerini, hareketli bölümlü protez laboratuvar bitim aşamalarını, hareketli bölümlü protezlerde kullanılan hassas tutucu çeşitlerini, hareketli bölümlü protezlerde model analizlerini, ölçü tekniklerini, oklüzyon ve oklüzal kayıtlarını, hareketli bölümlü protezlerde temel oluşturacak iskelet dökümü ve laboratuvar bitirme işlemlerini, farklı bölümlü dişsizlik vakalarında tercih edilebilecek ana bağlayıcı tiplerini kapsar.  

 

1018B2009  SABİT PROTEZLER II (2-4-4/4)

Sabit köprü protezlerinde kullanılan komponentleri, protezlerde kullanılan metal altyapılarını,  tasarım prensiplerini, sabit protezlerin yapım aşamalarını, tasarım tekniklerini, yararlanılabilen farklı gövde tiplerini, çalışma modeli ve teşhis modeli arasındaki farkları, implant üstü protezlerde uygulanan yöntemleri, estetik ve fonksiyonel alt yapı modelaj çeşitlerini, tüm işlemlerde kullanılan materyallerin özelliklerini, sabit protezlerde model analizini, ölçü tekniklerini, oklüzal kayıtlarını, son bağlamda  sabit protezlerde laboratuvar bitirme işlemlerini kapsar.

 

1018B2010  ORTODONTİ (2-2-3/4)

Ortodontinin tanımı, ortodonti gerektiren anormal gelişim örnekleri, ortodonti uygulamalarına karar verme,  ortodontik apareyler, hareketli ortodontik apareylerin özellikleri ve bölümleri. Ortodontide kullanılan tutucu elemanlar ve aktif elemanlar, ortodontik aparey vidaları, akrilik elemanları, tek ve çift çeneyi ilgilendiren apareyler, sabit ve hareketli retansiyon apareyleri, koruyucu ve önleyici apareyler, alışkanlık kırıcı apareyleri kapsar.

 

PROGRAM SEÇMELİ DERS I

1018B2036  PORSELEN PROTEZLER  II (2-0-2/4)

Revetman modelde Lamineyt veneer restorasyon, inley, onley çalışması, mum modelaj-ısıyla presleme ve tabakalama işlemleri, Cad - Cam tekniğiyle Lamineyt veneer restorasyon, inley, onley çalışması, Pt foli tekniğiyle porselen kuron çalışması, Cam infiltre tam porselen tekniğiyle kuron çalışması, cam infiltre tam porselen tekniğiyle köprü çalışması, mum modelaj-ısıyla presleme ve tabakalama tekniğiyle tam porselen kuron ve köprü çalışması, kopyalama ve frezleme tekniğiyle tam porselen kuron ve köprü çalışması, Cad-Cam tekniğiyle tam porselen kuron ve köprü çalışması, porselen tamiri, metal alt yapıya sıcak lehimi kapsar.  

 

1018B2037  ÇENE YÜZ PROTEZLERİ (2-0-2/4)

Çene yüz protezlerine giriş, çene- yüz protezlerinin sınıflandırılması ve tedavi seçenekleri, çene- yüz protezlerinde ölçü yöntemleri ve malzemeleri, burun, göz, kulak protezleri, yüz protezlerinde ölçü yöntemleri, çalışma modeli üzerindeki çalışmaları (Mulaj), protezlerde tutuculuk, çene yüz protezlerinin yapımında kullanılan materyaller, plaklar, splintler, üst çene rezeksiyonlarından sonra uygulanan protezler, mandibulanın sonradan gelişen defektler, dudak damak yarıkları, radyoterapi protezlerini,  kapsar.

 

1018B2038  DENTAL FOTOĞRAFÇILIK (2-0-2/4)

Diş hekimin hastadan aldığı ağız içi ve ağız dışı tüm kayıtların tutulmasında fotoğrafın önemi ve yeri, fotoğrafçılığın temel kurallarını, profesyonel fotoğraf makinası çeşitleri, SLR/DSLR kameraların sınıflandırılmasını, makro fotoğrafçılık, objektifler, ISO/diyafram/enstantane gibi temel konseptleri, lensler, ışık kaynağı, çeşitleri ve ışık kaynağının kullanılması, fotoğraf çekim mekanının ayarlanması, intraoral hasta fotoğrafı teknikleri,  sosyal medyada öncesi / sonrası fotoğraflama çeşitleri, fotoğraf aracılığı ile hekimin yasal olarak korunması, diş tedavisi gören hastaların yapılan işlemlerin sonucunu görüp değerlendirebilmesini kapsar.

 

PROGRAM SEÇMELİ DERS II

1018B2036  PORSELEN PROTEZLER  II (2-0-2/4)

Revetman modelde Lamineyt veneer restorasyon, inley, onley çalışması, mum modelaj-ısıyla presleme ve tabakalama işlemleri, Cad - Cam tekniğiyle Lamineyt veneer restorasyon, inley, onley çalışması, Pt foli tekniğiyle porselen kuron çalışması, Cam infiltre tam porselen tekniğiyle kuron çalışması, cam infiltre tam porselen tekniğiyle köprü çalışması, mum modelaj-ısıyla presleme ve tabakalama tekniğiyle tam porselen kuron ve köprü çalışması, kopyalama ve frezleme tekniğiyle tam porselen kuron ve köprü çalışması, Cad-Cam tekniğiyle tam porselen kuron ve köprü çalışması, porselen tamiri, metal alt yapıya sıcak lehimi kapsar. 

 

1018B2037  ÇENE YÜZ PROTEZLERİ (2-0-2/4)

Çene yüz protezlerine giriş, çene- yüz protezlerinin sınıflandırılması ve tedavi seçenekleri, çene- yüz protezlerinde ölçü yöntemleri ve malzemeleri, burun, göz, kulak protezleri, yüz protezlerinde ölçü yöntemleri, çalışma modeli üzerindeki çalışmaları (Mulaj), protezlerde tutuculuk, çene yüz protezlerinin yapımında kullanılan materyaller, plaklar, splintler, üst çene rezeksiyonlarından sonra uygulanan protezler, mandibulanın sonradan gelişen defektler, dudak damak yarıkları, radyoterapi protezlerini,  kapsar.

 

1018B2038  DENTAL FOTOĞRAFÇILIK (2-0-2/4)

Diş hekimin hastadan aldığı ağız içi ve ağız dışı tüm kayıtların tutulmasında fotoğrafın önemi ve yeri, fotoğrafçılığın temel kurallarını, profesyonel fotoğraf makinası çeşitleri, SLR/DSLR kameraların sınıflandırılmasını, makro fotoğrafçılık, objektifler, ISO/diyafram/enstantane gibi temel konseptleri, lensler, ışık kaynağı, çeşitleri ve ışık kaynağının kullanılması, fotoğraf çekim mekanının ayarlanması, intraoral hasta fotoğrafı teknikleri,  sosyal medyada öncesi / sonrası fotoğraflama çeşitleri, fotoğraf aracılığı ile hekimin yasal olarak korunması, diş tedavisi gören hastaların yapılan işlemlerin sonucunu görüp değerlendirebilmesini kapsar.

 

ALAN SEÇMELİ DERS

10B2010   MESLEK ETİĞİ (2-0-2/4)

Bu dersin amacı öğrencilerin sağlık alanında mesleki gelişimlerine ek olarak uymaları gereken etik değerleri öğrenmelerini sağlamak ve temel etik değerleri hakkında farkındalık oluşturmaktır.

Bu ders ile öğrenciler etik değerleri tanıyıp irdeleyebilecek ve sağlık hizmetleri alanında meslek etiğiyle alakalı uygulanması ve uyulması gereken kuralları açıklayabileceklerdir.

Etik ve mesleki etik kavramı, Etik düzeyleri, kuralları ve sistemleri, Etik ve toplum ilişkisi, Etik sorgulama ve mesleki yozlaşma, Mesleki etik kavramı ve mesleki etik ilkeler, İş hayatında etik ve etik dışı konular, Sosyal sorumluluk kavramı, Sağlık hizmetlerinde meslek etiği ilkeleri, Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin sorumlulukları, Hasta ve çalışan hakları, İş yerlerinde etik ortamın sağlanması, Etik liderlik, Farklı mesleklerde etik ilkeler ve çalışanların etik profilleri, İş yerinde iş etiğine uygun ortamlarda çalışmak, Sağlık alanındaki yasal düzenlemeler bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

10B2011  TAMAMLAYICI ALTERNATİF TEDAVİLER (2-0-2/4)

Bu ders ile; öğrencilere Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Sistemleri ve Uygulamaları ile ilgili temel kavramlar ve uygulamalar hakkında teorik bilgi ve farkındalık kazandırılması amaçlanmaktır.

Bu ders ile; öğrenciler, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Sistemlerin tanımlarını yapabilecek ve bu kavramları bilecektir, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Sistemleri ile ilgili yasa ve yönetmelikleri bileceklerdir.

Türkiye’deki tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarıyla ilgili yasal düzenlemeler, Beden-zihin uygulamaları ve kadın sağlığında kullanımı; (Meditasyon, Yoga, Kahkaha Yogası, Hipnoz, Mindfulness Temelli Stres Azaltma, Müzik Terapi, Dans ve Hareket Terapisi, Dua terapisi), Alternatif  tıp ve kadın sağlığında kullanımı; (Homeopati, Akupunktur, Ayurveda, Çin Tıbbı), Biyolojik temelli terapiler ve kadın sağlığında kullanımı; (Fitoterapi (Bitkisel tedavi), Diyet destekleri, Vitaminler, Aromaterapi), Enerji Terapileri ve kadın sağlığında kullanımı (Reiki, Manyetik enerji stimülasyonu, Terapötik dokunma, EFT (Emotional Freedom Technique), Manipülatif ve beden temelli tamamlayıcı-alternatif yöntemler ve kadın sağlığında kullanımı; (Akupressür, Masaj, Refleksoloji, Hidroterapi), bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

10B2012 TIBBİ MASAJ TEKNİKLERİ ( 2- 0 -2 / 4)

Bu derste öğrenciler masajın genel prensiplerini, etkilerini ve yöntemlerini öğrenmesi ve uygulaması amaçlanmaktadır. Bu ders masaj hakkında genel prensipleri, vücut mekaniklerini, masajın etkilerini ve klasik masaj yöntemlerini kapsar.

Masajın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi, Masajın Etkileri, Masajın Kullanım Alanları ,Endikasyonları ve Kontraendikasyonları, Masaj Uygulamasında Genel Prensipler, Vücutmekanikleri, Masaj ekipmanları, Tedavi Ortamı, Klasik Masaj Teknikleri ve Masaj Hareketleri, Uyluk Masajı, Alt Bacak Masajı, Ayak ve Ayak Bileği Masajı, Üst Ekstremite Masajı, El-Ek Bileği Masajı, Sırt Masajı, Karın Masajı, Yüz Bölgesi Masajı Konularını Kapsamaktadır.

 

10B2013 İLK YARDIM ( 2- 0 -2 / 4)

Bu ders ile; ilk yardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, diğer acil durumlarda ilk yardım ve taşımalar ile ilgili yeterlikleri kazandırmak hedeflenmektedir.

Bu ders; ilk yardımın temel uygulamaları, Birinci ve ikinci değerlendirme, Yetişkinlerde temel yaşam desteği, Çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği, Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, Dış ve iç kanamalar, Yara ve yara çeşitleri, Bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım, Üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım, Sedye oluşturarak hasta veya yaralıları taşıma, Acil taşıma teknikleri ve Kısa mesafede hızlı taşıma teknikleri konularını içermektedir.

 

10B2015  STRES YÖNETİMİ ( 2- 0 -2 / 4)       

Stres ve depresyonun tanımı, stres oluşumunu tetikleyen faktörler, kısa ve uzun süreli stresler,, stres kaynağı olarak çatışma ve engelleme, A ve D tipi kişilik çeşitleri,  stresle baş etme prensipleri, stres etkisini azaltan faktörleri kapsar.