tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Bölüm Hakkında

Tıbbi Laboratuvarlar, sağlık kurumları bünyesinde hastalığın tanı ve tedavisinde ve hastaların tedavi takibi süreçlerinde gereken tıbbi analizlerin gerçekleştirildiği rutin ve ileri analiz merkezleridir. Bu programda; tıbbi laboratuvarlarda kullanılan alet, cihaz ve ekipmanlar ile ilgili eğitim alındığı gibi ayrıca iş akışı, otomasyon ve akreditasyon süreçleri, meslek etiği ve güncel özel teknikler ile ilgili de ayrıcalıklı bir eğitim sunulmaktadır. Programın teorik ve bir kısım uygulamalı dersleri Yüksekokul bünyesinde yapılırken, staj ve diğer uygulamalar devlet ve özel hastanelerde, özel laboratuvarlarda yerinde uygulanmaktadır. Dersler programda alanında yetkin öğretim üyeleri / görevlileri tarafından verilmektedir. Mezunların kamu kurumlarında ve özel laboratuvarlarda istihdamı mümkündür.

Mezuniyet Koşulları

Bu programdan mezun olabilmek için; öğretim planında yer alan tüm dersler, uygulamalar ve staj başarı tamamlanmalıdir. Bu başarı genel not ortalamasına, dörtlük sisteme göre en az 2.00 olacak şekilde yansımalı ve en az 120 AKTS'yi tamamlamış olmalıdır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Diploması" ve "Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Teknikeri" unvanı verilir.

Mezunların Mesleki Profili

Tıbbi laboratuvar teknikerleri; hastanelerin ve tıp fakültelerinin biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarlarında, Aile sağlık merkezleri, özel klinikler, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, halk sağlığı enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde, tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler, hıfzıssıhha enstitülerinde, kan bankalarında ve diyaliz merkezlerinde çalışabilirler.

Çift Anadal Hakkı

Öğrenimleri sırasında, Öğrenci ikinci anadal diploma programına, en erken ikinci yarıyılın başında, en geç üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 3.00 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler.

Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir. Tüm bu esaslara istinaden öğrenci başvurduğu programda tamamlaması gereken ortak olmayan tüm dersleri almak şartıyla Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesindeki; Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Dokumantasyon, Tıbbı Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Çocuk Gelişimi Programlarına değerlendirilmek üzere başvuruda bulunabilir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıda yer alan 4 yıllık lisans programlarında öğrenimlerine devam edebilirler.

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Biyoloji
  • Biyomühendislik
  • Biyoteknoloji
  • Genetik ve Biyomühendislik
  • Hemşirelik
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
  • Sağlık Yönetimi

Not: 2022 Dikey Geçiş Sınav (DGS) Kılavuzunda bildirilen ve geçiş yapılabilecek programlardır.