tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Bölüm Hakkında

Tıp ve Sağlık teknolojisinin çeşitli dallarında yapılan bilimsel araştırmalarda elde edilen sonuçların derlenmesi, düzene konması ve araştırmacıların hizmetine sunulması konularında ihtiyaç duyulan Tıbbi Sekreterler yetiştirilmektedir. Bu alanda çalışan Tıbbi Sekreterler sağlıkla ilgili istatistiksel verileri derleyen, bilimsel metotlarla analiz ederek ilgili bilimlere rapor edebilen, tıbbi ünitelerdeki haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürüten, bilgileri toplayıp belgeye dönüştürebilen, hastaneler, sigorta şirketleri, özel muayenehaneler ve tıbbi araştırma merkezlerinde çalışan kişilerdir. Tıbbi Sekreterler, hastaları tıbbi hizmetlerin ve hastanenin işleyişi konularında bilgilendirerek halkla ilişkiler görevlerini yürütme, tıbbi protokol kayıtlarını tutma, tıbbi tetkiklere ilişkin sonuç raporları, hasta çıkış özetleri ve ameliyat raporları yazma, hastalık ve ameliyatları uluslararası kodlama usullerine göre kodlayarak tasnifleme, tıbbi istatistikle ilgili verileri derleme, analiz etme, sonuçları periyodik olarak ilgililere rapor etme, hasta dosyalarını, diğer belge ve raporları bilimsel metotlarla arşivleme, randevu hizmetlerini düzenleme, tıbbi ünitelerdeki haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürütme, ilaç, tıbbi sarf ve genel sarf malzemelerinin temini ile ilgili yazışmaları yapma ve malzeme temini işlemlerini takip etme, tıbbi ve genel demirbaşların temini, bakım onarımı ile ilgili yazışmaları yapma, işlemleri takip etme, tıbbi dokümantasyon ve hasta dosyaları arşivindeki haberleşme ve diğer yazışma türlerini yürütme, genel sarf malzemelerinin teminine ilişkin, yazışmaları yapma, malzeme temini işlemlerini takip etme, genel demirbaşların temini ve bakım onarımı ile ilgili yazışmaları yapma ve işlemleri takip etme gibi görevleri yürütürler.

Misyonumuz; Çağdaş, vasıflı, sorumluluk sahibi ve etik kurallara bağlı sektörün tıbbi sekreter ihtiyacını karşılayacak öğrenci yetiştirmektir.

Vizyonumuz; Alanında kabiliyetli ve becerikli tıbbi sekreterler yetiştirerek, öğrenci memnuniyetini, sağlık kuruluşlarınca mezunlarımızın tercih edilirliğini sağlamak ve tıbbi dokümantasyon ve sekterlik programı olarak üniversite tercihlerinde ilk sırayı almaktır.

Mezuniyet Koşulları

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programının eğitim dili Türkçe, eğitim süresi 2 yıl (dört eğitim dönemi)’dır. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı’ndan mezun olabilmek için dört yarıyılda ve her dönemde 30 AKTS karşılığı ders alınması ve derslerin tamamından en az 2.00 not ortalaması ile toplam 120 AKTS dersin başarı ile tamamlanması gerekmektedir.

Mezunların Mesleki Profili

Programdan mezun olanlar; özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, tıp kütüphanelerinde, laboratuvar, muayenehane, sağlık danışmanlık ve ilaç medikal firmalarda, ameliyathane, acil servis, dal merkezi gibi tıbbi birimlerde çalışmaktadırlar. Bu yanında sağlık kurulu, hasta kabul, hasta dosyaları arşivi gibi idari birimlerde de görev yapmaktadırlar.

Çift Anadal ve Yandal Hakkı

Üniversitemizin, “İstanbul Esenyurt Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” çerçevesinde, başarı şartlarının sağlanması durumunda öğrencinin yazılı başvurusunun değerlendirilmesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren programlarda Senatosunun onayı ile çift anadal yapma hakkı bulunmaktadır.

Öğrencilerimiz anadal diploma programında bölümlerarası geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geçiş yapabilirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Programdan mezun olan öğrenciler, arzu ettikleri taktirde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisans programlarına geçiş yaparak öğrenimlerine devam edebilirler. Geçiş yapabilecekleri lisans bölümleri şunlardır;

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,

İktisat,

Kamu Yönetimi,

Maliye,

Uluslararası İlişkiler,

İşletme,

Sağlık Yönetimi,

Siyaset Bilimi,

Kamu Yönetimi,

Turizm İşletmeciliği

Not: 2022 Dikey Geçiş Sınav  (DGS) Kılavuzunda bildirilen ve geçiş yapılabilecek programlardır.